DimiTech.net

Христо Ботев е поет и революционер, който слива в едно живот и творчество, и загива за свободата на родината. Неговият кратък и бурен житейски път е белязан с борбите на българите за национално освобождение от тежкото турско робство.

Поемата „Хайдути” е създадена в стила на народната песен - използвано е силабическото стихосложение. Тя е отклик на конкретни събития - преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през Дунава в България. Творбата пресъздава събирателния образ на хайдутина, който вълнува поета от ранно детство. „Хайдути" е пропита с искрен и дълбок патриотизъм, с горещо родолюбие и с всеотдайно преклонение пред подвига на хайдутите.

Творбата започва с…

Информация

Добавено: 07 май, 2010г. - 10:10ч.

Категория: Христо Ботев - 6 клас

Преглеждания: 1047 пъти

СВАЛЯНИЯ: 31 пъти

Внимание
Това е кратко описание на материала. За да го видите в пълен вид, трябва да го свалите! За целта се насочете към линка за сваляне.

 Сваляне Христо Ботев - "Хайдути"

Ако не можете да свалите файла и смятате, че линкът за сваляне не работи, пишете ни от тук. Задължително напишете точно кой материал се опитвате да свалите.

Песента за народния закрилник - "Хайдути"
Описание: Поемата „Хайдути” е отпечатана през 1871 г., но Ботевите съвременници разказват, че тя е създадена пет години по-рано в Одеса. Поетът дълго време не я записва, а…
Преглеждания: 531 | Сваляния: 26
Христо Ботев - "Хайдути"
Описание: Христо Ботев е поет и революционер, който слива в едно живот и творчество, и загива за свободата на родината. Неговият кратък и бурен житейски път е белязан с…
Преглеждания: 1048 | Сваляния: 31