DimiTech.net

Начало | Общо материали: 1058

Приказките за животни са от най-старинните фолклорни съчинения. Първобитният човек не е познавал добре животните. Често те са били по-силни от него. Затова той им приписвал своите собствени свойства и качества. Понеже нямал достатъчно средства и възможности да се справи с тях, първоначално даже ги боготворил, провъзгласявал ги за родоначалници и покровители на рода и племето.

Добавено: 16.05.10 - 15:58ч. Преглеждания: 817 Сваляния: 12
Виж повече »

Приказките за животни са едни от най-старите. Чрез наблюденията и размислите си за заобикалящия го свят, човек постепенно достига до убеждението, че животните притежават черти и особености, които напомнят качества и прояви на хората. Така се появяват приказките за лисицата, вълка, мечката,заека,лъва,както и за домашните животни.


Добавено: 16.05.10 - 15:55ч. Преглеждания: 395 Сваляния: 10
Виж повече »

Приказките за животни са най-разпространените приказки, отразили естествената връзка между човек и природа. Светът на животните става част от бита и начина на живот на всеки народ с древна история. В дългия исторически път на времето приказката се превръща в място за художествена среща на човека с одухотворения свят на животните, преобразени в приказни герои. Лисицата надхитрява всеки с лъжите и лукавството си. Вълкът е глупав и наивен и често става за смях. Любими герои в приказките за животни са страхливият заек, таралежът, който бърза „бавно”, практично изобретателното Косе-Босе, работливата мравка и др.

Добавено: 16.05.10 - 15:56ч. Преглеждания: 972 Сваляния: 8
Виж повече »