DimiTech.net

Повечето хора поне веднъж са изпускали мобилния си телефон във вода. Обикновено в такъв момент изпадаме в паника и или не знаем какво да правим, или започваме да правим неща, които вредят на апарата.

Ако телефонът ви е паднал във вода, извадете го оттам, колкото може по-бързо. Въпреки че пластмасовите покрития на мобилните телефони са доста стегнати, водата нахлува вътре средно за около 20 секунди или дори по-малко.

Ако телефонът ви е влязъл в контакт със солена вода, махнете батерията и периферните устройства и го изплакнете с чешмяна вода, преди солените кристали да са успели да полепнат по вътрешните му части.

Ако още е включен, веднага го изключете и извадете батерията. В случай че не сте сигурни как да извадите батерията от телефона, прочетете ръководството. Не го включвайте и не поставяйте батерията, докато не се убедите, че вече е напълно сух отвътре, защото това може да предизвика късо съединение. Телефонът ви може да претърпи огромни щети, когато е мокър отвътре и е свързан към източник на захранване.

За да разберете предварително има ли щети, погледнете близо до ъгъла на телефона, където се намира батерията. Трябва да видите бял квадрат или кръг, със или без червени линии. Ако мястото е розово или червено, вашият телефон има щети.

Избягвайте разклащането и обръщането на телефона. Изсушете с мека кърпа или салфетка, съветват експертите.

Когато сте извадили батерията, SIM картата и другите периферни устройства, поставете телефона си в легнало положение, с лицевата част надолу в малък съд и го залейте със спирт. Това няма да го повреди, а ще спомогне за по-бързото му подсушаване, тъй като спиртът измества водата.

Ако е възможно, използвайте прахосмукачка.   Ще се получи вакум, а това е най-бързият метод да изсушите телефона си.

Не използвайте сешоар в никакъв случай. Дисплеят не понася високи температури, а за да изсушите само платката, нужна ви е температура от 200 градуса, каквато сешоарите не развиват. В сервизите това се прави със специални машини с горещ въздух. Използвайте материали с висок афинитет към влагата. Добро решение е да поставите телефона си в купа с ориз за една нощ, за да може влагата да бъде абсорбирана по-бързо.

След процедурата поставете телефона си върху суха кърпа. Преди да се опитате да включите телефона си отново, изчакайте поне 24 часа или повече.

Ако телефонът ви все още не работи, опитайте да го включите без батерия в зарядното устройство. В случай че така проработи, имате нужда от нова батерия. Ако не се включва отново, обърнете се към сервиз.

По принцип новите „умни телефони“ по-трудно се възстановяват от намокряне. Това е един от основните недостатъци на iPhone. Хората на Стив Джобс обещават да измислят нещо за следващия, 5-и поред модел на марката. Дотогава избягвайте да го намокряте, шегуват се в сервизите.

Коментари

    Няма написани коментари Трябва да сте регистриран за да напишете коментар